marți, 13 octombrie 2009

If you tolerate this, then your children will be next

Dupa cum spunea ultimul, anticul post am avut un examen de cacat de sustinut.L-am dat , l-am picat, n-a fost vina mea, ci a unor gusteri plicitisiti carora n-ai cum sa li te adresezi altfel decat in dialectul jdemiideuro pe care nu-i detin si pe care chiar de i-as avea nu i-as da nici macar ca depozit pentru viitorul meu profesional, cum intelept imi graia un prieten.

Am fost in audienta la presedintele UNBR care se credea la Măruţă în emisiune, spunandu-ne in cel mai nonsalant si miserupist mod posibil ca el a mimat corectitudinea si ca i se cam indoaie ca am muncit si am pierdut timp si bani cu examenul asta, cand singura pregatire de care aveam nevoie era sa fim pe lista.

M-am gandit serios la ce mi s-a spus (fa-te frate cu dracul pana treci puntea) si nu o sa o fac vreodata.Nu o sa-i ingras pe puhavii astia jegosi din munca mea si a familiei mele chiar de-ar cadea cerul.Mi s-a spus ca sunt naiva si idealista si ca intr-o societate bolnava nu pot sa joc dupa manual cand nimeni altcineva nu o face.


Nu sunt nimic din toate astea...sunt doar eu.Nu m-as putea privi in oglinda stiind ca am pus si eu o mistrie de ciment peste zidul chinezesc care desparte tara asta de normalitate.Nu am sa le sap o groapa mai adanca decat cea care mi s-a sapat mie copiilor mei nenascuti.

Daca asta inseamna avocatura si avocatii, nu imi face cinste alaturarea.

11 comentarii:

Indelible Bonobo spunea...

mno, daca vrei sa te lupti cu sistemu', tre' sa fii nitel mai explicita, nu?

rogue spunea...

nu ma lupt cu sistemul propriu-zis, ci mai degraba spun ca nu o sa las sistemul sa ma corupa, chiar in perspectiva unor sumbre consecinte (imposibilitatea de a-mi exercita viitoarea profesie).
ceea ce a fost scris a fost o rabufnire si nu o contemplare pasnica a situatiei in care ma aflu , poate de aceea a fost destul de vag pentru cineva care nu a trecut printr-o experienta similara.
scurt pe doi: pt a deveni avocat trebuie sa sustii un examen draconic, necenzurabil si a carui desfasurare si corectura sta in mainile unor spagari inveterati care admit si resping aleator.
nu sunt singura persoana aflata la mana lor, cine a dat acest examen cunoaste exact despre ce vorbesc....in fine, am vorbit atata vreme despre subiect incat simt ca imi pierd coerenta

Indelible Bonobo spunea...

presupun ca te referi la Bar Exam: http://en.wikipedia.org/wiki/Bar_examination (controversat cam peste tot in lume)

rogue spunea...

indeed...dar nu stiu unde in lume presedintele uniunii iti rade in fata si iti spune ca regulamentul il acopera si ca nu are ce sa iti faca, cand se stie clar cum se fac jocurile in culise.
nu vreau sa vorbesc cu pacat,ca un om respins si vadit nemultumit,fals nedreptatit, dar daca nu as fi trecut eu insami alaturi de multi colegi d-ai mei prin acest simulacru de examen corectat din borderoul de note, nu as mai fi facut galagia pe care am facut-o la uniunea barourilor.pentru prima data in 8 ani am reusit sa convocam consiliul baroului pentru a hotari asupra erorilor care s-au comis la corectura si nu numai.
uite cum sta treaba: trebuie sa iei 5 examene a cate 4 ore fiecare in 5 zile consecutive, ai la dispozitire 2 luni sa te pregatesti, trebuie sa iei la toate probele peste 6, media generala peste 7.eu am avut media peste 7 dar m-au picat la o materie la care nu am avut mai putin de 9 toata facultatea, si care, din punctul meu de vedere, imi era cea mai la indemana.
nemultumirea este justificata, pentru ca au fost diferente enorme la contestatie, s-au marit note de la 1,70 la 6, de la 3,70 la 9, iar celorlalti 700 de contestatari nu li s-a dat nici 0,01 pct, notele ramanand neclintite.
poate ai pierdut legatura cu ce se intampla prin romania,dar asta e normalitatea pe aici.jocurile sunt facute de o gasca de bagabonti care nu raspund in fata nimanui.

StiuCuvinte spunea...

Daca i-as da sora-mii link-ul acestei postari, ar lua foc instant...
Va avea senzatia unui deja vu.
Acu 7 ani, daca nu ma insel, cand si-a sustinut si ea examenele, a luat doi de 9, un 10, un 8 si un 3! Ultima nota fiind fix la penal, unde era cel mai relaxata...

Rin Tin Tin spunea...

@rogue: go corporate. Or go somewhere else :)

bogdanets' blog spunea...

frumos titlu (manic street preachers), sunt jdemii de avocati,notari,magistrati, consilieri juridici, etc.juristi in general. e normal in romania sa patesti ceea ce ai patit tu - ca sa te simti multumita ori le dai un sut in cur alora ori inveti mai mult ca sa iei 10 atunci nu au de unde taia. anormal pt romaina , ceea ce ar fi ideal si normal intr-o tara europeana sa fie corectura si notele de la contestatii pe bune. sunt foarte putine institutii care au un examen transparent. pace! bafta!

rogue spunea...

@ LaNayba: guess what...si eu tot la penal am picat, ca si cvasimajoritatea colegilor mei pe care ii ducea capu'.
pana la urma sora ta l-a mai dat?sau si-a bagat picioarele?

@Rin tin tin: fara examenul asta I ain't going nowhere anytime soon

rogue spunea...

mersi de incurajari...dar nu prea am cum sa invat mai mult decat am invatat acum, si nu cred ca as vrea pentru ca tipul din fata a copiat cu handsfree la toate materiile si desi a avut note de 9,75, 9,50 ,la acea materie la care am picat si eu a avut 5. explicatia este simpla: nici macar nu s-au uitat pe lucrari.

StiuCuvinte spunea...

Din cate imi amintesc eu, si-a bagat picioarele... Era convinsa ca si daca mai incearca, finalul va fi acelasi.

Fanuta Lisman spunea...

Si eu care credeam ca lucrurile incep sa devina serioase (http://jurefani.wordpress.com/2009/11/19/baroul-bucuresti-la-examenul-de-definitivat-au-promovat-108-dintre-candidati/)
A avut dreptate InBonobo (http://www.alsosprachzamolxis.com/2009/12/dezbaterea-puscamerala-ii.html#comments).
Poate tinem legatura.